Temmuz 4, 2025

Global Ulaştırma Koridorları Forumu: İşbirliği Vurgusu

Mısır Ulaştırma Bakanı Kamel Al-Wazir, İstanbul'da düzenlenen Global Ulaştırma Koridorları Forumu'nda, Mısır ile Türkiye ortasındaki işbirliğinin değerine dikkat çekerek, ulaştırma konusundaki meselelerin ortak hareket gerektirdiğini belirtti.

Mısır Ulaştırma Bakanı Kamel Al-Wazir, “Karşımızdaki meseleler bugün birlikte hareket etmemizi gerektiriyor ki gelecekle ilgili güçlü bir inşa içinde olalım.” dedi.

İstanbul Lütfi Kırdar Milletlerarası Kongre ve Stant Sarayı’nda düzenlenen Global Ulaştırma Koridorları Forumu kapsamında “Parçalanmış Bir Dünyada Global Bağlantısallığın Geleceği” başlıklı panel yapıldı.

Mısır Ulaştırma Bakanı Al-Wazir, buradaki konuşmasında, Mısır ile Türkiye ortasındaki münasebetlerde son yıllarda yaşanan ivmelenmeye işaret ederek, karşılıklı ziyaretlerde bilhassa ulaştırma alanında değer arz eden mevzuların ele alındığını söyledi.

Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nun değerli bir devirde düzenlendiğini lisana getiren Al-Wazir, ulaştırma konusunda dünyada değişim ve dönüşümlerin yaşandığını, bu nedenle ülkeler ortasında işbirliği yapılması gerektiğini tabir etti.

“Uluslararası demir yolu nakliyeciliğinde ortak tüzel kontrat için çalışıyoruz”

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komitesi (UNECE) İcra Sekreteri Tatiana Molcean da ulaştırma bağlantısallığında dayanıklılığa muhtaçlık olduğunu söz ederek, hususa ait üç nokta olduğunu söyledi.

Bunlardan birincisinin sevkiyat süreçlerinde iki farklı sistem kullanılması olduğunu lisana getiren Molcean, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Bu sistemler farklı hukuk geleneklerini ve tarihi bağları yansıtıyor lakin bunların tıpkı anda kullanılması uygulamada sıklıkla örtüşen evrak gerekliliklerine, türel belirsizliklere ve hudut geçişlerinde vakit kaybına yol açıyor. İşte bu nedenle bilhassa son yıllarda üye devletlerle birlikte demir yoluyla milletlerarası eşya nakliyeciliğine ait tek bir demir yolu hukuku kontratı geliştirmek için kesintisiz bir biçimde çalışıyoruz.”

Molcean, ikinci noktanın dijitalleşme olduğunu, dijitalleşmenin sürat ve şeffaflık sağlamak açısından değerli olduğunu lakin tek başına kâfi olmadığını, ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini tabir etti.

Üçüncü noktanın “ulaşım altyapısının giderek artan iklim kaynaklı baskılara maruz kalması” olduğunu lisana getiren Molcean, “Sel, çok sıcak, heyelan üzere olaylar artık teorik problemler değil. Altyapıya çok büyük yatırımlar yapabilirsiniz fakat şayet iklim risklerini ana öge olarak ele almazsanız, tüm bu yatırımlar birkaç yıl içinde verimsiz hale gelebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye bizim için çok değerli bir üye”

Uluslararası Nakliyat Forumu (ITF) Genel Sekreteri Young Tae Kim de ITF’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü çerçevesinde hükümetlerarası çalıştığını ve 69 üyesi bulunduğunu belirterek, “Türkiye, bizim için çok değerli bir üye. Zira çok önemli bir efor sarf etmekte ve değerli gayretler ortaya koymakta. Bu kapsamda ülkelerin bir ortaya gelmesinde de takviyesi olmuştur.” dedi.

Geleceğe umutla bakmak istediklerini lakin mevcut sıkıntıların somut adımlar gerektirdiğini tabir eden Kim, forumun gerçek bir anda gerçekleştiğini belirtti.

Kim, ITF’de mevcut jeopolitik durumları ele aldıklarını lisana getirerek, “Mesela Orta Koridoru biz de kendi bünyemizde geçen sene tartışmıştık. ITF mayısta başkanlığı Azerbaycan’a devretti ve o vakitten bu yana Orta Koridoru ele alabilmek için bir oturum gerçekleştirdik. Koridor ile ilgili konuşulması gereken değerli problemleri konuşuyoruz.” tabirini kullandı.

Kaynak: AA / Bahar Yakar – İktisat

About The Author