Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölüm Başkanı Ernur Erian, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) kısa bir müddet kalması nedeniyle öğrencilerin gerilim yaşayabileceğini, ailelerin onlara vereceği duygusal dayanağın kritik ehemmiyete sahip olduğunu belirtti.
Kolejden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ernur Erian, öğrencilerin bir yılı aşkın müddettir büyük bir emek ve gayretle bu sürece hazırlandığını, kalan periyotta bilgi üzerine ağırlaşmak yerine zihni dinlendirmek, vücudu güçlendirmek ve motivasyonu korumak gerektiğini aktardı.
Sınav haftasına girerken, öğrencilerin hem akademik hem de ruhsal dayanıklılıklarını desteklemenin en öncelikli maksatları olduğunu vurgulayan Erian, öğrencilerin rutinlerini çok fazla değiştirmemesi gerektiğini söz etti.
Erian, öğrencilere, “Uyku tertibinizi bozmadan, sabah kalkış ve akşam yatış saatlerini sabitleyin. Beslenme sisteminizi koruyun, ağır ve sizi rahatsız edecek yiyeceklerden kaçının. Bilhassa imtihanla ilgili olumsuz içerikler, zihinsel gerilimi artırabileceği için toplumsal medya ve haber akışından uzak kalın.” tavsiyelerinde bulundu.
Bu periyotta zihni dinlendirecek yürüyüşlerin, hobilere vakit ayırmanın yahut rahatlatıcı sohbetlerin öğrencilere daha güzel geleceğini aktaran Erian, kalan günlerde bilgileri gözden geçirmek yerine, itimat hissini artıracak muvaffakiyet anlarına odaklanılmasının kıymetine değindi.
Erian, “Unutmayın, bu yalnızca bir imtihan. Hayatınızın tek belirleyicisi değil. Kendinize inancın, şimdiye dek başardıklarınızı hatırlayın ve imtihan günü elinizden gelenin en güzelini yapmaya odaklanın. Gerisi zati gelecek.” değerlendirmesinde bulundu.
“Duygusal takviye vermek en az akademik takviye kadar önemli”
Bu süreçte öğrencilerin yanı sıra velilerin de ağır bir duygusal tecrübe yaşadığını kaydeden Erian, imtihan öncesinde çocuğun yanında olmanın ve ona duygusal takviye vermenin, en az akademik dayanak kadar değerli olduğunu vurguladı.
Bu periyotta velilerin sergileyeceği tavrın çok kıymetli olduğunu aktaran Erian, “Bu tavır, öğrencinin imtihanla başa çıkma hünerini ve genel ruhsal dayanıklılığını direkt tesirler. İmtihan bir sonuç değil, bir başlangıç. Çocuğunuzun hayatını bu imtihana indirgemeyin. Onun kim olduğunu, yalnızca bu imtihanın belirlemeyeceğini hissettirin. ‘Sana güveniyorum.’ üzere yeterli niyetli cümleler bazen beklenti baskısı yaratabilir. Onun yerine, ‘Ne kadar emek verdiğini görüyorum. Bu emeğin kesinlikle karşılık bulacaktır.’ üzere cümlelerle takviye olun.” tabirlerini kullandı.
Velilerin vücut lisanı, ses tonu ve kelamlarının birbiriyle uyumlu olması gerektiğine işaret eden Evian, şunları kaydetti:
“Gençler, kelamlardan çok, o kelamların nasıl söylendiğine odaklanır. Tenkitleriniz bile yol gösterici nitelikte olsun. İmtihan haftasında birlikte yürüyüşe çıkmak, sohbet etmek ya da sakinleştirici bir aktiflik yapmak, çocuğunuza yeterli gelecek. ‘Sen çok uyanıksın, kesin yüksek alırsın.’ üzere cümleler, öğrencide baskı yaratabilir. Zeka değil, süreç ve emek öne çıkarılmalı. Günlük hayatta büyük değişiklikler yapmayın. Her şey olağan seyrinde devam etsin ki çocuğunuz kendini inançta hissetsin. Çocuğunuz hala bir ergen. İmtihan maratonunda da duygusal gereksinimleri, iniş çıkışları olabilir. Sabır ve anlayış çok değerli.”
More Stories
İstanbul KAĞITHANE elektrik kesintisi! 3 Temmuz Kağıthane elektrik kesintisi ne vakit bitecek, elektrikler ne vakit gelecek?
İstanbul BAKIRKÖY elektrik kesintisi! 3 Temmuz Bakırköy elektrik kesintisi ne vakit bitecek, elektrikler ne vakit gelecek?
İstanbul elektrik kesintisi! 3 Temmuz İstanbul’da elektrik kesintisi ne vakit bitecek, elektrikler ne vakit gelecek?