İstanbul Valisi Davut Gül, kıyı ve plajların güvenliğini sağlamak, boğulma hadiselerini engellemek için kontrol ve denetimleri artırdıklarını belirterek, “Yaptığımız ihtarlara, aldığımız önlemlere karşın maalesef son bir ayda 42 boğulma olayı meydana geldi, 15 kişi hayatını kaybetti.” dedi.
Gül, Eyüpsultan’da bulunan Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde (AFAD) düzenlenen toplantıda kentin birinci 6 ayına ait şimdiki emniyet bilgilerini kamuoyuyla paylaştı.
Ülkenin huzur ve asayişinin sağlanmasında aslolanın birlik, beraberliğin ve toplumsal huzurun harcı olan kadim kıymetlere sahip çıkmak olduğunu tabir eden Gül, “Bu sebeple aziz milletimizin inancına, bedellerine lisan uzatan, ortamıza nifak tohumları ekmek isteyenlere hiçbir vakit fırsat vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz. Bu anlayışla Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde başta Bakanlığımız olmak üzere bütün kurumlarımızla en büyük gayemiz, ülkemizin ve aziz milletimizin birliğini, beraberliğini daim kılmak, huzurunu korumaktır.” diye konuştu.
Vali Gül, terörden asayişe, organizeden narkotik cürümlere her türlü “şer odağına” karşı uğraşlarına devam ettiklerine dikkati çekerek, bu yılın birinci 6 ayında geçen yılın birebir devrine nazaran şahıslara karşı işlenen en değerli 8 cürmün yüzde 9 azaldığını vurguladı.
Aydınlatma oranının ise yüzde 99,4’e yükseldiğini lisana getiren Gül, “Mal varlığına karşı işlenen en değerli 9 cürümde azalma yüzde 26, aydınlatma oranı ise yüzde 5,5 artarak yüzde 90,4 olarak gerçekleşmiş. Bu ne demek? İstanbul’umuz düne nazaran daha huzurlu, daha inançlı. Yeniden çeşitli hatalardan kimi 5, kimi 10 ve daha fazla yıldır aranan şahısların yakalanma oranındaki artış da bu hataların azalmasını olumlu istikamette etkiliyor.” tabirlerini kullandı.
Gül, 2025’in birinci 6 ayında geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 23 artışla 8 bin 323 silah ele geçirildiğini, 8 bin 557 kişinin yakalandığını, tutuklananların sayısının yüzde 123 arttığını aktardı.
Silahla işlenen kabahatlerin yüzde 90’ından fazlasının ruhsatsız silahlarla işlendiğinin altını çizen Gül, müsaadesiz günübirlik konutlara yönelik kontrollerin 20 kat, uygulanan ceza ölçüsünün 59 kat arttığını, bu mevzuda 275 konuta 78 milyon lira cezai süreç uygulandığını bildirdi.
“Çökertilen kabahat çetesi sayısı yüzde 30 arttı”
Vali Gül, güvenlik güçlerinin başarılı çalışmaları sonucu geçen yılın birebir periyoduna nazaran organize suça yönelik operasyonların yüzde 32, çökertilen cürüm çetesinin ise yüzde 30 arttığını söyledi.
Kaçakçılığa yönelik operasyonların geçen yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 53 artışla 2 bin 269 olduğunu, uydurma ve kaçak alkolle uğraş kapsamında ele geçen ölçünün 3 katına çıktığını, güvenlik güçlerinin başarılı çalışmalarıyla ele geçirilen kaçak eserler sayesinde önlenen vergi kaybının 2 katını aşarak 1 milyar 33 milyon liraya çıktığını lisana getiren Gül, şöyle devam etti.
“Bu yılın birinci altı ayında imal ve ticarete yönelik operasyonlarımız geçen yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 19,5 artışla 5 bin 580 oldu. Gruplarımıza narkotik olaylarda nokta atışı müdahale imkanı veren Narkotik Hadise Tahlil Sistemi (NARVAS) sayesinde operasyon ve yakalanan kuşkulu sayıları arttı. Ele geçirilen uyuşturucu hap ölçüsü 2 katını aşarak 47 milyona, kenevir ölçüsü ise 7 katını aşarak 22 bin 800 köke ulaştı. Okullarımızın etrafındaki kafelerde, parklarda, bahçelerde kontrollerimiz artarak devam etti. Bu sıkıntıyı kökünden çözmemize katkı sunacak çalışmalarımızdan biri olan ‘En Yeterli Narkotik Polisi Anne’ projemizle bilinçlendirdiğimiz annelerimizin sayısı geçen yılın birebir devrine nazaran 3 katına yaklaştı. Bu uğraşımızın en büyük destekçisi olan medyamıza, STK’lerimize, üniversitelerimize, vatandaşlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnşallah, el birliğiyle, güç birliğiyle bu sınavı muvaffakiyetle vereceğiz.”
İstanbul Valisi Gül, siber hatalarla çabada terörden bilişim-ödemeye, yasa dışı bahisten çevrim içi çocuk istismarına kadar operasyonlara sürat kesmeden devam ettiklerini anlattı.
Suçu ve suçluları “siber vatanda” da takip ettiklerine dikkati çeken Gül, İstanbul’un uyumayan, gece gündüz trafik akışı olan bir kent olduğunu vurguladı.
Gül, inançlı bir halde seyahat etmek ve trafikte olabildiğince az vakit geçirmenin herkesin hakkı olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
“Bu sebeple 5 bin 245 işçi ve 946 takımımızla trafikte kontrol ve tedbirlerimizi artırarak devam ettiriyoruz. Hamdolsun, aldığımız önlemler sayesinde ölümlü kaza ve can kaybı sayılarının düşmeye devam ettiğini görüyoruz. Buradan sizler aracılığıyla şoförlerimize, yayalarımıza seslenmek istiyorum: Lütfen lakin lütfen trafik kurallarına uyalım. Dikkati, önlemi elden bırakmayalım. Unutmayalım, trafik kuralları hayat kurtarmak için var. Ayrıyeten, okul servisi kontrollerimiz geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 34, ticari taksi kontrollerimiz ise yüzde 24 arttı. Cezaların artmasıyla adapsız çakar kullanımı süratle azalmaya devam ediyor. Bu noktada, kural ihlali kimden gelirse gelsin, gruplarımız gerekli cezai süreçleri uygulamaktadır, uygulamaya devam edecektir.”
Müzik yayınlarıyla çevreyi rahatsız edenlere para cezası
Havaların ısınmasıyla ormanlık alanlardaki önlemleri daha da artırdıklarına işaret eden Gül, şöyle devam etti:
“Bu alanları 7/24 denetim ediyoruz. Ayrıyeten orman yangını riskini en aza indirebilmek emeliyle 23 Haziran’dan 15 Ekim’e kadar piknik ve mesire alanları dışında ormanlık alanlara girişleri, ateş yakmayı yasakladık. Kıyı ve plajlarımızın güvenliğini sağlamak, boğulma hadiselerini engellemek için kontrol ve denetimlerimizi artırdık. Yaptığımız ikazlara, aldığımız önlemlere karşın maalesef son bir ayda 42 boğulma hadisesi meydana geldi, 15 kişi hayatını kaybetti. Son vakitlerde vatandaşlarımızın toplu seyahat ettiği ulaşım araçlarında, duraklarda, plajlarda, kıyılarda, piknik alanlarında, insanların topluca bulunduğu umuma açık alanlarda ferdî müzik yayın aygıtlarıyla çevreyi rahatsız edecek biçimde gürültü yapıldığı istikametindeki şikayetler artmıştır. Kamusal alanlar, isteyen herkesin yüksek sesle müzik açıp etrafındaki insanları rahatsız edebileceği yerler değildir. Müzik yayın aygıtlarıyla gürültü oluşturarak çevreyi rahatsız eden bu tip şahıslara 5326 sayılı Kabahatler Kanunu yeterince idari para cezası uygulanacaktır.”
Toplantıya, Vali Yardımcısı Nail Anlar, Vilayet Jandarma Kumandanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, Vilayet Emniyet Müdürü Selami Yıldız ile Kıyı Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Kumandanı Tuğamiral Serkan Tezel de katıldı.
More Stories
Vatandaşa Sorduk: 1 Milyon Dolarınız Olsa Ne Yapardınız?
Çocuğunu hastaneye götüren vatandaş, hekimlerden aldığı yanıta öfkelendi
Yenidoğan Çetesi Davasında Tahliye Kararına İtiraz